Sunt
Persoana Fizica
Sunt
P. F.
P. J.
Sunt
Persoana Juridica
Sunt
P. J.
P. F.

Dotarea imobilielor cu instalatii de incalzire se declara la SPIT


 Proprietarii de cladiri au obligatia declararii dotarii imobilelor cu instalatii de incalzire la Serviciul Public de Impozite si Taxe (SPIT) Constanta.
 
Obligativitatea revine acelor proprietari de case si vile care isi doteaza imobilele cu instalatii de incalzire, constituite din conducte si radiatoare-calorifere, indiferent de tipul acestora, de tipul agentului termic sau a tipului de combustibil folosit.
 
Astfel, in termen de 30 de zile de la data procesului verbal de punere in functiune al centralei termice, contribuabilii trebuie sa depuna la orice ghiseu SPIT declaratii rectificative.
 
Precizam ca imobilele care sunt dotate cumulativ cu instalatii de apa, canalizare si incalzire sunt impozitate diferentiat fata de cele la care lipseste una din aceste dotari.
 
Astfel, in cazul unei cladiri, situate in zona A, cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic care este dotata cumulativ cu cele patru instalatii, valoarea impozabila este de 1122 lei/mp iar daca nu este dotata cu aceste instalatii, valoarea impozabila este de 665 lei/mp.
 
Depasirea termenului legal pentru depunerea declaratiei fiscale se sanctioneaza cu amenda de la 70 lei la 279 lei, cu posibilitatea achitarii in 48 de ore a jumatate din valoarea minima, conform Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
 
Pe langa sanctiunea amintita, contribuabilul va suporta si contravaloarea impozitului recalculat pentru toata perioada in care cladirea a fost dotata cu cele patru tipuri de utilitati precum si majorarile de intarziere calculate conform legistatiei in vigoiare, aplicate sumei restante. 
 
Declaratiile pot fi descarcate de pe site-ul institutiei www.spit-ct.ro, sectiunea persoane fizice – “Documente declarare” – “Impozitul/taxa pe cladiri”.