Sunt
Persoana Fizica
Sunt
P. F.
P. J.
Sunt
Persoana Juridica
Sunt
P. J.
P. F.

Precizari privind reluarea incasarii taxei de folosire a tramei stradale


Referitor la articolul publicat in presa online in data de 24.08.2019, intitulat “Asociatia Constructorilor si Investitorilor Dobrogea (ACID) atentioneaza SPIT ca risca plangeri penale pe seama taxei de trama stradala”, Serviciul Public de Impozite si Taxe Constanta (SPIT) aduce la cunostinta opiniei publice ca incasarea taxei de folosire a tramei stradale a fost reluata avand in vedere urmatoarele considerente:

Potrivit prevederilor art. 14 alin (1) din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ: ”In cazuri bine justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente, dupa sesizarea, in conditiile art. 7, a autoritatii publice care a emis actul sau a autoritatii ierarhic superioare, persoana vatamata poate sa ceara instantei competente sa dispuna suspendarea executarii actului administrativ unilateral pana la pronuntarea instantei de fond. In cazul in care persoana vatamata nu introduce actiunea in anularea actului in termen de 60 de zile, suspendarea inceteaza de drept si fara nicio formalitate. ”


SPIT a luat act de faptul ca suspendarea partiala a HCL 507 / 2018 a Consiliului Local Constanta, in ceea ce priveste taxa pentru folosirea tramei stradale, a fost pronuntata la data de 19.04.2019, in temeiul textului legal mai sus mentionat (art. 14 din Legea 554/2004).
Prin urmare, dispozitiile mai sus aratate, inclusiv cele referitoare la incetarea de drept a efectelor suspendarii actului, ii sunt pe deplin aplicabile.


Astfel, institutia apreciaza ca efectele suspendarii au incetat de drept, atata vreme cat nu s-a facut dovada introducerii in termen de 60 de zile a actiunii vizand anularea actului administrativ suspendat.


Practica judiciara a fost verificata de institutie inainte de a decide reluarea incasarii taxei, inclusiv decizia 1126/2015 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu aplicarea dispozitiilor art. 14 alin. (1), teza finala a Legii 554/2004:


”Prevederile art. 14 alin. (1) teza a II-a din Legea nr. 554/2004 au reglementat obligatia persoanei care se considera vatamata de actul administrativ unilateral de a introduce actiune in anularea actului in termen de 60 de zile de la solutionarea cererii de suspendare a executarii acestuia, in caz contrar suspendarea incetand de drept si fara nicio formalitate.
Din actele dosarului nu rezulta ca recurentul-reclamant a inregistrat pe rolul instantei actiune in anulare a actului administrativ a carui suspendare se solicita.
Totodata, in urma consultarii sistemului informatic Ecris, se constata ca pe rolul Curtii de Apel Craiova nu exista inregistrat un dosar care sa aiba ca obiect anularea Ordinului ……. si ca reclamant pe …”.


Urmare a celor sus mentionate, reamintim faptul ca taxa de folosire a tramei stradale de catre utilaje si autovehicule concepute si construite pentru transportul de materiale de constructii si de alte marfuri poate fi achitata astfel:
  • pe site-ul institutiei sectiunea ”Servicii online”-”Plata amenzi/Alte taxe”;
  • in aplicatia ”eTax”, disponibila pe dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android si iOS;
  • la ghiseele agentiilor fiscale in numerar sau prin intermediul cardului bancar;
  • prin ordin de plata in contul RO39TREZ23121160250XXXXX, deschis la Trezoreria Municipiului Constanta, beneficiar Primaria Municipiului Constanta, cod fiscal 4785631 (caz in care eliberarea autorizatiei se efectueaza doar la ghiseele agentiilor fiscale);
  • la statiile OMV Petrom si magazinele Inmedio din municipiul Constanta, prin serviciul Westaco Express;
  • punctele de taxare situate pe varianta Ovidiu, respectiv bld. I.C.Bratianu.