Skip Navigation LinksPrima pagina > Stiri arhivate >

Noua declaratie fiscala pentru recalcularea impozitului-taxei pe cladiri detinute de persoanele fizice
18.01.2016

 Serviciul Public de Impozite si Taxe Constanta aminteste constantenilor ca in conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, incepand cu anul 2016, impozitul/taxa pe cladiri se stabileste in functie de destinatia finala a cladirii, dupa cum urmeaza: rezidentiale (locuinta), nerezidentiale (activitate economica), mixte (locuinta si activitate economica).

Avand in vedere cele de mai sus, revenim cu precizari privind impozitul/taxa pe cladiri datorat de persoanele fizice care detin in proprietate cladiri cu destinatie nerezidentiala sau mixta sau la adresa respectiva au fost inregistrate sedii de societati comerciale, persoane fizice autorizate (cabinete medicale, intreprinderi individuale, notari, avocati, experti contabili, etc.).

Contribuabilii care se regasesc intr-una din aceste situatii au obligatia sa depuna declaratii fiscale pentru stabilirea impozitului/taxei pe cladiri pana la data de 31 martie 2016. Recalcularea impozitului, dupa caz, se va face numai daca se vor depune declaratiile fiscale insotite de unul din documentele urmatoare:

a. raportul de evaluare intocmit de un evaluator autorizat care reflecta valoarea cladirii la data de 31 decembrie a anului anterior anului de referinta;  

b. procesul verbal de receptie finala din care reiese valoarea cladirii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;

c. actul de dobandire a dreptului de proprietate asupra cladirii, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, din care reiese valoarea cladirii. In cazul in care valoarea cladirii nu se evidentiaza distinct, impozitul pe cladiri se va stabili la valoarea totala din actul respectiv.

d. orice document din care reiese destinatia cladirii precum: contracte de inchiriere, contracte de comodat, autorizatii de construire si orice alte documente justificative.

In cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul/taxa pe cladiri se stabileste similar  cladirilor rezidentiale iar in cazul in care la adresa imobilului se desfasoara activitate economica, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza similar cladirilor nerezidentiale.

In cazul unei cladiri cu destinatie mixta, aflata in proprietatea persoanelor fizice, la adresa careia este inregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfasoara o activitate economica, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului aferent suprafetei folosite in scop rezidential, cu impozitul aferent suprafetei folosite in scop nerezidential.

Avand in vedere ca Serviciul Public de Impozite si Taxe Constanta  nu detinea la data de 31.12.2015 informatiile susmentionate, impozitul/taxa pe cladiri pentru anul 2016, s-a stabilit automat cu respectarea prevederilor art. 458, alin (4), din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile calculate ca pentru cladirile rezidentiale.

Pe cale de consecinta, reamintim constantenilor care detin in proprietate/ folosinta cladiri cu destinatie nerezidentiala sau mixta sau la adresa respectiva au fost inregistrate sedii de firma, faptul ca in urma depunerii declaratiei se va restabili impozitul/taxa pe cladiri in conformitate cu situatia fiscala reala.

Luand cazurile prezentate in presa locala, va exemplificam cele mentionate mai sus:

 

Nr. crt.

Situatie fiscala

Impozit pe cladiri stabilit fara depunerea declaratiei fiscale

Impozit pe cladiri stabilit dupa depunerea declaratiei fiscale

1.

Un taximetrist care are sediul social la adresa de domiciliu, nudesfasoara activitate economica

7.700 lei

308 lei

2.

O persoana fizica ce detine in proprietate cladire cu destinatia mixta (110 mp – rezidential si  40 mp nerezidential)

15.000 lei

Fara raport de evaluare – 4.440 lei

Cu raport de evaluare – 1.790 lei

Formularul ,,Declaratie fiscala pentru stabilirea impozitului/taxei pe cladiri rezidentiale/ nerezidentiale/cu destinatie mixta aflate in proprietatea PF” se poate descarca i de pe site-ul institutiei www.spit-ct.ro, sectiunea Persoane fizice - Documente declarare -Impozitul pe cadiri.

Declaraiile insoite de documentele justificative se pot depune prin urmatoarele modalitai:

1. On-line pe site-ul instituiei www.spit-ct.ro accesand butonul ,,Depune declaraiile on-line;

2. Prin e-mail (ag1@spit-ct.ro, ag2@spit-ct.ro, ag3@spit-ct.ro, ag5@spit-ct.ro, ag6@spit-ct.ro);

3. Pe site-ul institutiei www.spit-ct.ro, sectiunea „Servicii online/ Plata online a impozitelor“ sau link-ul https://etax.spit-ct.ro unde se autentifica cu nume utilizator si parola emise de catre SPIT in urma unei cereri depuse online;

4. Prin fax (0241 488566; 0241 488536; 0241488543;  0241 488545;  0241 488531) ;

 

5. Prin posta cu confirmare de primire;              

6. La ghieele ageniilor fiscale: Agenia fiscala nr.1-4 - str. Badea Cartan nr. 3; Agenia fiscala nr.2 - str. Sergent Nicolae Grindeanu nr. 66; Agenia fiscala nr.3 - str. Atelierelor nr. 6; Agenia fiscala nr.5 CityPark Mall- bd. Al. Lapusneanu, nr. 116C; Agenia fiscala nr.6 - str. Sulmona nr.22.

Program de lucru cu publicul


Luni, Marti, Miercuri, Vineri /  8:30 - 16:30
Joi /  8:30 - 18:30
Sambata, Duminica /  Inchis